İNŞAAT DA BİZİM İŞİMİZ!

Öyle tabii ki…

Artık bildiğiniz inşaat işine girdik.

En iyi görüntüyü alıp bir tanıtım filmi oluşturmak için sadece kamera, makine, objektif, diyafram, ışık, senaryo ve kurgu bilmeniz yetmez…

İnşaat işinden de anlayacaksınız, net!
Birazdan okuyacaklarınız bu iddiayı güçlendirir nitelikte…
Yoksa; akıllı vida, matkap, çivi, hızlı kuruyan beton, beton mikseri, 2 ton ağırlığındaki konstrüksiyon direkler, kepçe, testere, çivi ve gönye gibi alet edevatla ne işimiz olur? Bu arada ‘konstrüksiyon’ da böyle yazılır, bakmayın TDK’ya… :)

***

Dağın başı...
1600 metrelik irtifa...
Cayır cayır yakan bir güneş...
Ve durmadan esen rüzgâr...
Burası Ermenek.
Bozdağ'a yaslanmış ilçeye hakim manzaranın önünde Ermenek Baraj Gölü, üstünde Toros Dağları’nın silüeti ve ötesi Akdeniz.
Buraya, sık molalarla geçen 10 saatlik bir yoldan, Bursa’dan geldik.
Hepimiz biliriz ki, yol iyidir...
Hele yanınızda arkadaşlarınız da varsa… Hayli eğlenceliydi.

****

Genel Koordinatör Hasan Akbaş, Görüntü Yönetmeni Sedat Çetin, Hava Görüntüleme Pilotu Bülent Zeynel Yalçın ve bu kısa metnin yazarı bendeniz Rıza Ertekin’den oluşan CH Prodüksiyon ekibi olarak; Ermenek‘te 6 ay sürecek bir işin başlangıcını yaptık geçtiğimiz hafta başında…

Açalım biraz, şöyle;
Özel bir firmanın Ermenek Güneş Enerjisi Santralı kurulum inşaatı kısa bir süre önce başladı. Çalışmalarda halen 1600 metrelik rakımda düzleme faaliyeti sürüyor. Çorak dağın tepesi bildiğiniz kepçelerle yüzlerce güneş paneli yerleştirilmek üzere tıraşlanıp enerji üretimi için düz bir zemine dönüştürülüyor.

Arazisini bu iş için satan Ermenekli bir esnafın dediği gibi, bu alan sadece ve sadece ‘panellik’… Sık sık ziyaretimize gelen keçiler bile yürüyüp geçiyor üzerinden, yiyecek ot yok düşünün… Dikenleri saymazsak tabii ki…

CH Prodüksiyon, 21 Haziran’dan itibaren işte bu 120 dönümlük arazide başlayan ve 6 ay sürecek tüm çalışmayı, saat başı kaydetmeye başladı.

Tabi yapılan bu işi iki cümleyle anlatmak işin kolayı…

Bir de; alanı en iyi görecek noktaları seçmek, açıyı hesaplamak, yüksekliği belirlemek, timelapse makinelerinin yerleştirileceği yüksekliğe erişecek direkleri yaptırmak, o direklerin gireceği çukurları kazdırmak, o çukurlarda direkleri sabitleyecek betonu döktürmek, kurumasını beklemek ve ardından saat başı çekim yapacak makineleri koruma altına alacak kutuları direklerin tepesine monte etmek var…

Malzemenin Ermenek’ten, patikayı andıran yoldan dağın tepesine taşınması, zor coğrafyada beton mikserlerinin direk dikilecek noktaları ulaşımı ve iğne deliğinden geçebilecek tozdan topraktan makineleri korunmak ise ayrı bir mesele… Tüm bunları iş yürürken bir defada ve hatasız yapmak zorunluluğunu da takdir edersiniz sanırım.

Ayrıca 15 günde bir hem makinelerin bataryalarının değiştirilmesi ve santral kurulum çalışmalarının hem havadan hem de yerden çekimlerinin yapılması var… 6 ay boyunca…
Tabii ki ilk kurulum çalışmalarının üstesinden geldik.

4 kişilik ekibimiz, 2 gün boyunca 40 dereceye yaklaşan sıcaklıkta, enerjiye dönüşecek kavurucu güneş ışığının altında yana kavrula ilk etabı tamamladı.

Aksi de düşünülemezdi zaten…

Çünkü bizim inşaat işinden de anlayan bir ekibimiz var:

Direk tepesinde iş güvenliği önlemlerini de alarak bir montaj işçisinden farksız biçimde çalışan Hasan Akbaş, uzun boyu ile zemin ve direğin tepesi arasında hiç de zorlanmadan malzeme alışverişini üstlenen ve teknik bilgisiyle nice inşaat ustasına nal toplatan Bülent Zeynel Yalçın ve aşağıda gerekli malzemelerin kullanım sırasını oluştururken gösterdiği titizlikle mühendislere taş çıkartan Sedat Çetin…
Ben?
Ben onları çektim tabii ki!
Sırtımda 10 kilodan fazla çeken çantayla oradan oraya yürüyüp, tırmanıp geçerek…
Çukuru kazılmış, dikilmiş ve betonu dökülmüş bir direğe timelapse makinesi kutusu monte etmek, makineyi içine yerleştirmek ve çekime başlamak 3 saat sürdü…
Yaklaşık 40 derece sıcaklık diyorum…

Fotoğraflarda görürsünüz belki, dağın tepeside sadece 1 ağaç var, gölge falan yok.
Arazi geniş, kurduğumuz direklerin arası yürüyerek 20 dakika çekiyor, varın nasıl yorulduğumuzu siz anlayın…
Şaka bir yana, bir ara kendimizi ciddi ciddi inşaat işindeymişiz gibi hissettik…
2 günde biz bu kadar zorlanmışken, bir de oraya yüzlerce panel döşeyecek çalışanların yapacağı işi düşünün…

***

60 kişinin çalışacağı, 120 dönüm arazi üzerine kurulacak ayda 10 megawat enerji üretecek, yaklaşık 10 milyon dolarlık Ermenek GES yatırımı kuşkusuz ülkenin enerji açığına anlamlı bir katkı yapacak. Ürettiği enerji miktarının yanı sıra Ermenek GES’in, Türkiye’deki birkaç benzeriyle ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik arayışlarda, diğer yatırımcılara cesaret verici özelliği var. Çünkü Türkiye’de en bol, sürekli ve yenilenebilir enerji kaynağı kuşkusuz güneş… Yaşamın kaynağı bu kavurucu ışık; zahmetli olsa da, Ermenek GES gibi doğru planlamış yatırımlarla, bizim hayatımıza konfor, girişimcisinin kasasına para ve ülke ekonomisine katkı sağlamış olacak.

Biz, doğru işlerin prodüksiyon şirketi CH olarak; zaten işimizi yapıyor olmanın yanı sıra, insanın doğayla kucak kucağa, çevreyi kirletmeden gelecek nesillere kalacak örnek bir girişimin içinde bulunuyor olmaktan çok mutluyuz…

Dileriz 6 ay sonra bu maceranın tamamını, muhteşem olacağına inandığımız bir tanıtım filmiyle de sizlerle paylaşabiliriz…

Haa, evet; Bursa-Ermenek arası biraz uzak, o ayrı…

Ayrıca;

Tanıtım filmi ve inşaat bizim işimiz!
Çekirge Caddesi,  Mümin Gençoğlu apartmanı no 133, kat 2, daire 2 Bursa…
CH Prodüksiyon! CH Prodüksiyon!
Güvenli yapılarda çözüm ortağınız!
 :) :) :)